Det finns en djungel av laptops och netbooks ute på marknaden och det är omöjligt att peka på en dator och säga att den är bäst. Eftersom behovet och användningsområdet helt avgör vad man ska välja. Vilken dator som är bäst kan ingen annan än slutanvändaren avgöra, men här är en liten vägledning.

Köpguiden nedan är anpassad till den enkla hemanvändaren och nybörjare och är ett försök till att vara pedagogisk och tydlig i beskrivningarna.

Skärm
Skärmarna är matta eller blanka. Blanka skärmar har en tendens att reflektera allt runt omkring om man sitter ljus (utomhus) miljö, men har bättre färgåtergivning i inomhusmiljö. De matta brukar vara bättre om man t,ex. sitter ute i solljus. Testa själv utomhus och inomhus före köp. Har du din arbetsplats vid ett fönster är detta extra viktigt.

Storleken på skärm styrs mest av vad man ska arbeta med på datorn och om man ska bära omkring på datorn eftersom skärmstorleken påverkar vikten mycket. Personligen gillar jag inte mindre än 13 tum, men 15 tum är max om man ska bära omkring datorn mycket. Kommer datorn oftast stanna inom bostaden eller kontoret så kan man absolut satsa på 17 tum eller större.

Ett alternativ är att ha en liten skärm på laptopen och koppla in en större extern skärm på sin arbetsplats. Det styrs helt enkelt av användningsområde.

Touchskärmar innebär att man kan använda fingrarna på skärmen istället för att röra musen. De kommer att bli allt vanligare på bärbara datorer under 2010 men är än så länge ganska dyra. Windows 7 och Mac OS X kan hantera multi touch vilket innebär att man kan använda flera fingrar samtidigt för att vrida och vända på till exempel bilder.

Operativsystem
Köp dator med Windows 7, den nya versionen av Windows är snabbare och har många fördelar, speciellt på laptops. Några fördelar är längre batterilivslängd och att datorn startar direkt när man öppnar locket. Undvik XP och Vista.

Har man inte redan lärt sig använda Windows är Mac OS X ett bra alternativ för den som tycker det är värt de extra pengarna som datorn kostar. Urvalet av datormodeller blir också minimalt i jämförelse med PC.

Linux är inte ett alternativ för nybörjare även om Ubuntu börjar närma sig i användarvänlighet och Android kanske blir ett bra alternativ i framtiden. Linux stora fördel är priset men jag anser att man ändå förlorar det i den tid det tar att få vissa saker att fungera.
Under hösten 2010 förväntas Google komma med ett nytt operativsystem som kallas Chrome.

Processor
Olika processorer (CPU) och grafikkort (GPU) kräver olika stora fläktar. Köper man den snabbaste processorn kommer den också att låta. Därför kan det vara bra att fråga efter en tyst dator. Om det finns möjlighet i butiken, starta ett videoklipp och lyssna om fläktarna ökar sin hastighet/ljudnivå.

Det finns billiga ”netbooks” med små skärmar och oftast med Atom-processor. Dessa är billiga, har lång batteritid och är tysta, men de är också klart långsammare. De klarar t.ex. knappt att spela upp videoklipp, men funkar bra för surf och mail. Intel Atom har blivit populär på grund av det låga priset och har konkurrerande uppföljare i t.ex. Nvidia Tegra.

Processor är svårt att rekommendera eftersom de hela tiden förändras, men en grund är att välja Intel och inte AMD som tillverkare. Eftersom Intel just nu ligger ett par steg före AMD i utvecklingen av processorer till laptops.

Förr fokuserade man mycket på hastigheten mätt i klockfrekvens (gigahertz) men idag är det helt andra saker som styr hur kraftfull en processor är.


Bland annat antal processorkärnor och möjligheten att hantera flera beräkningar samtidigt (multithreading och hyperthreading). I praktiken innebär det att en processor kan agera som flera processorer och hantera fler uppgifter samtidigt.


Grafikkort
Avancerade grafikkort används först och främst för att accelerera spelgrafik i 3D och om man inte ska spela spel så är det mindre viktigt. Grafikkortet kan även avlasta processorn vid filmuppspelning, men det behövs endast om man ska titta på filmer i HD-kvalitet.


Till exempel kan den långsamma Atom-processorn få hjälp om datorn har plattformen Nvidia ION. För att spela spel krävs avancerade grafikkort från ATI eller Nvidia, men då kommer datorn också med en eller flera större fläktar som låter en hel del.

HDMI-kontakten är ett mycket enkelt sätt att koppla datorn till en platt TV för att visa bilder och film. Med HDMI och Windows 7 eller Vista så kan man göra det enkelt utan att behöva göra några komplicerade inställningar och få med ljud och bild i en och samma sladd.

Minne och lagring
Arbetsminne kallas också RAM och rådet är att köpa en dator med inte mindre än 2 GB och inte nödvändigtvis mer än 3 GB. Minne är förhållandevis billigt och viktigt för prestanda och är därför värt att lägga extra pengar på.

Hårddisken används oftast till några dokument, musik och bilder och de storlekar som säljs idag (130+ GB) räcker oftast mer än tillräckligt. Arbetar man med videoklipp på datorn ska man välja en större hårddisk (300+ GB) och titta efter den snabbare rotationshastigheten 7200 rpm.

SSD är en ny typ av hårddiskar som lagrar filerna på minneskretsar istället för rörliga skivor. Det ger mycket högre hastighet, men är fortfarande lite för dyrt för att det ska vara värt pengarna för normalanvändare.


Tillval och extra funktioner
De flesta datorer har listor på vilka funktioner som finns med och här är en liten förklaring på vad de vanligaste innebär.
  • Trådlöst nätverk får mycket längre räckvidd och högre hastighet om datorn har stöd för den trådlösa N-standarden. Det står oftast på datorn och är en sifferkombination som slutar med n : ”802.11n”. De äldre versionerna slutar med b eller g.
  • Webbkamera är inbyggd på nästan alla modeller idag. Det är speciellt kul om man använder Skype för att ringa eller om man vill blogga med video. Det kan också vara en fördel med lite bättre högtalare till Skype. Inbyggda webbkameror håller oftast likvärdig kvalitet, vill man ha bättre får man köpa extern kamera.
  • Bluetooth är oftast inget för den normale användaren. Bluetooth  används oftast för att ansluta till internet via mobiltelefonen utan USB-sladd. Det är lättare och lika bra att använda sladd för de flesta.
  • Fingeravtrycksläsare kan vara bra om man lätt glömmer sitt lösenord och då kan använda fingret istället. Tyvärr är programmen som hanterar säkerheten sällan användarvänliga och stör oftast mer än de hjälper.
  • Fjärrkontroll följer med en del större laptops och kan styra en del mediafunktioner men är sällan till särskilt mycket nytta.
  • Inbyggt 3G/UMTS-modem är väldigt bra om man oftast ansluter till internet via mobiltelefonnätet. Man slipper då en USB-pinne som sticker ut på sidan och riskerar att brytas av. För användare i Sverige tycker jag det är ett bra tillval, i andra länder är det ofta dyrt att surfa via 3G.
  • Välj en dator med tillräckligt många USB-kontakter. Anslutningskontakten USB 3.0 är en ny version som är avsevärt snabbare, men inget som är viktigt för normale användaren. Bra tillval om man har video- eller SLR-kamera med USB 3
  • Firewire och eSata används oftast för att ansluta externa hårddiskar och är allt mer ovanliga, inget viktigt för normale användaren. Firewire är viktigt för den som har en videokamera av DV-typ.
  • Minneskortsläsare kan finnas inbyggd och ger ett enkelt sätt att tömma sin kamera eller lägga in musik på mobiltelefonen. Bra om man gör det ofta, annars går det lika bra med sladd.

Tillverkare

Bärbara datorer går sönder oftare än andra datorer. Därför är det viktigt att man hittar en dator av bra kvalitet och med bra garanti och service. Olika tillverkare är bra på olika segment av marknaden, så det är svårt att ge någon rekommendation.

Angående kvalitet finns det statistik som talar sitt tydliga språk. Kom ihåg att även tänka på vilka som tar sitt miljöansvar.

Några större tillverkare:



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *